Atatürk – Bir Ulusun Kurtarıcısı (23 Nisan özel)

Bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan!

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dünya çocuklarına armağan ettiği gün, bugün; 23 Nisan!

23 Nisan 1920 yani Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün, 23 Nisan Milli Bayramı olarak kabul edildi. 1 Kasım 1922 yani saltanatın kaldırıldığı gün ise 1 Kasım Hâkimiyet-i Milliye Bayramı olarak kabul edildi. Daha sonrasında bu iki özel gün birleştirilerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Ve Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından çocuklara armağan edilen tek bayram olarak tarihe geçti! Bugün ise 99. yıl dönümü…

Tarihe geçen bir şey daha var. O da Türkiye’nin ve dünyanın ilk Atatürk animasyon çizgi filmi olan “Atatürk: Bir Ulusun Kurtarıcısı

Evet, bu özel günde Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasındaki dönemi anlatan Atatürk: Bir Ulusun Kurtarıcısı isimli animasyon çizgi filmi ile tanışmak ister misiniz?

Atatürk - Bir Ulusun Kurtarıcısı

Atatürk – Bir Ulusun Kurtarıcısı

Yönetmenliği, senaryosu ve yapımı AnimaTürk Animasyon‘un kurucusu olan Mehmet Şenocak’a ait olan Atatürk – Bir Ulusun Kurtarıcısı isimli animasyon çizgi filminin tarih danışmanlığını ünlü tarih araştırmacısı Sinan Meydan, sanat yönetmenliğini Türkiye’nin ilk çizgi film yapımcılarından olan Orhan Büyükdoğan, sinematografi danışmanlığını TRT’de birçok projeye imza atan Yücel Ünlü, psikoloji danışmalığını ise Uzman Psikolog Ayşem Yorulmaz Ulutaş üstleniyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan Türkçe ve İngilizce birçok kitap yazıldığını, belgesel ve reel filmler yapıldığını, ancak çocukların, hatta yetişkinlerin de seyredebileceği bir Atatürk animasyon çizgi filmi yapılmadığının altını çizen ekip amaçlarını şöyle dile getiriyor:

Atamızın aramızdan ayrılışından bu güne 80 yıl geçmesine rağmen onun devrimlerini ve ilkelerini yeni jenerasyona anlatan bir animasyon filmimizin olmaması büyük bir eksiklikti. Bu noktadan yola çıkarak Atatürk’ü hiçbir siyasi tarafa çekmeden, doğru ve tarafsız bir şekilde tarihi gerçeklerden yola çıkarak uluslararası düzeyde anlatan, okullarda öğretmenlerin öğrencilerine tavsiye edeceği, konuya ilgi duyan yetişkinlerin de mutlaka seyretmek isteyeceği bir animasyon film yapmak için yola çıktık.

Teknoloji bağımlısı yeni jenerasyonun pek kitap okumadığı, okudukları kitaplarda da Atatürk’e artık pek yer verilmediği herkes tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla bu film onların sevdiği bir medya olan animasyon çizgi film ile kullandıkları bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara ulaşarak Atatürk’ü ve yakın tarihimizi anlatmayı amaçlamaktadır. Filmimizin içeriğinde Atatürk’ün önemli sözleriyle birlikte Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadeleden Atatürk’ün yapmış olduğu devrimlerden ve Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı ve 23 Nisan gibi milli bayramlardan da bahsederek bir anlamda ülkemizin kuruluş hikayesini de anlatmaktadır.

Türkçe ve İngilizce dil desteği

Bir dünya lideri olan Atamızın animasyon filminin uluslararası arenada yer bulabilmesi için senaryo aşamasından itibaren Türkçe ve İngilizce olarak kurguladık. Bu özellik filmin daha fazla izleyiciye ulaşmasını da sağlamış olacaktır.

ATATÜRK – Bir Ulusun Kurtarıcısı animasyon çizgi film projesi, işgal edilmiş bir imparatorlukta emperyalist güçlere ve cehalete karşı meydan okuyarak ülkemizi düşman işgalinden kurtarıp, yepyeni bir cumhuriyet kuran ve bize cennet bir vatan hediye eden Atamıza, aramızdan ayrıldığı 80. yıl dönümünde saygı ve sevgimizi ifade etmek adına bir armağan anlamı taşımaktadır. Kısa film olarak başladığımız bu yolculuğu cesur Atatürkçülerin desteğiyle Animasyon dizi filmi veya animasyon sinema filmi ile taçlandırmak, Atamız adına yapılmış yeni eserlere imza atmak istiyoruz.

Atatürk – Bir Ulusun Kurtarıcısı ne anlatıyor?

Bir iş seyahati için Amerika’dan İstanbul’a gelen Marie, taksiyle oteline giderken bir siren sesiyle irkilir ve taksicinin siren sesiyle birlikte aracı aniden durdurup indiğini fark eder.

Marie araçtan çıktığında yüzlerce insanın siren sesiyle hareketsiz bir şekilde durmasına çok şaşırır. Siren bittiğinde ise şaşkınlık ve korkuyla taksiciye neler olduğunu sorar. Taksi şoförü yola devam ederken “Bugün ülkemizin kurucusu Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıl dönümü. Her yıl 10 Kasım’da saat dokuzu beş geçe Onu saygıyla anarız” der. Marie şaşkındır. Atatürk’ü duymuştur, ancak 10 Kasım’daki saygı duruşunu bilmemektedir. Maire’nin şaşkınlığı saygıya dönüşür.

Atatürk - Bir Ulusun Kurtarıcısı

Marie Türkiye’deki işlerini kısa bir sürede bitirir ve Amerika’ya döner. İstanbul’da yaşadığı olayın etkisinde kalan Marie, Atatürk’ü araştırmaya başlar. Marie ile birlikte eşi ve oğlu da internetten ve kitaplardan Atatürk hakkında bilgiler öğrenirler.

Her okuma bölümünde flashback ile Atatürk’ün dönemine gidilir

Milli mücadelenin başladığı günlerden, cumhuriyetin kuruluşu ve devrimlerin gerçeklemesi aşamasına kadar birçok olay, hayalde canlandırma sahnesi olarak ekrana yansır. Marie ve ailesi öğrendikleri bilgiler sonrası büyük bir hayranlık ve sevgiyle evlerine Atatürk posteri asarlar. Ancak Marie ve ailesi için Atatürk sevgisi sadece poster asmaktan ibaret olmayacaktır…

İlk bölümü Mustafa Kemal Atatürk’ün 80. ölüm yıldönümünden bir gün önce yayınlanan Atatürk – Bir Ulusun Kurtarıcısı animasyon çizgi filminde Mustafa Kemal Atatürk’ü dublaj sanatçısı Ömer Atalay Yıldıran seslendiriyor.

Atatürk - Bir Ulusun Kurtarıcısı

İngilizce alt yazı desteği de sunan animasyon çizgi filmini YouTube AnimaTurk Tv kanalı üzerinden takip edebilir ve bölümleri izleyebilirsiniz.

Son söz…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın sadece folklorik bir coşkudan ibaret olmadığını anlatalım tüm çocuklara…

Ülkenin onur ve hassasiyetini koruyarak demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bunu çağdaş bir hale getirerek tarihe altın harflerle yazdıran kocaman bir yüreği olan o adamı, Mustafa Kemal Atatürk‘ü anlatalım tüm çocuklara…

Yürek’in sadece bir organdan ibaret olmadığını anlatalım tüm çocuklara…

Anlatalım ki… Alçaklardan ve engellerden korkmasınlar!

İçerik hakkında ne düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görkem Barındık tarafından oluşturuldu

1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır. Hayatın sadece biyografik bilgilerin çoğalması için yaşanan anlardan ve kariyer için oluşturulan öz geçmişlerden ibaret olmadığına inanır. Araştırır. Okur. Bıkar. Güler. Yazmayı sever, hayat hakkında kritik yapmayı da… Yemek yer, sevdikleri ile paylaşır. Özellikle de hayvanlar ile… Her zaman bir şeylerin arayışındadır ama neyin arayışında, kendisi de bilmez. Aykırıdır. Öyle biridir işte…

Dinle Beni Marlon

En iyi filmler