Netflix RTÜK denetimi: Sigara dumanı çiçek, şarap üzüm suyu mu olacak!?

1 Ağustos Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar resmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘nun (RTÜK) denetimi kapsamına girmiş oldu. İşte Netflix RTÜK denetimi ile ilgili akıllarda kalan soru işaretleri…

Netflix RTÜK denetimi kapsamında neler olacak?

Lisans şartı aranacak

İnternet ortamında radyo, televizyon ya da isteğe bağlı yayın sunmak için talepte bulunan kuruluşlara RTÜK tarafından lisans verilecek. Bu lisans ise Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan limited veya anonim şirketlere verilebilecek.

Dolayısıyla Netflix gibi merkezi yurtdışında olan platformların Türkiye’de hizmet vermeye devam edebilmesi için önce Türkiye’de şirket kurmaları şartı aranacak.

10 yıl süreyle verilecek olan bu lisansların yıllık ücreti ise radyo yayın lisansı için 10 bin TL, televizyon yayın lisansı ve isteğe bağlı yayın lisansı için 100 bin TL olacak.

İnternet ortamından tele alışveriş konulu tematik yayın lisans ücretleri ise bu tutarların 5 katı olarak hesaplanacak.

Gelirin binde 5’i devredilecek

Yayın hizmetlerini ücret karşılığında sunan kuruluşlar yıllık net satışlarının binde 5’ini her yılın Nisan ayı sonuna kadar RTÜK’e ödeyecek. Yani Netflix Türkiye’den elde ettiği gelirin binde 5’ini her yıl RTÜK’e verecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle Netflix’in Türkiye’de şirketinin olması, dolayısıyla da Türkiye’deki kullanıcı sayısını ve paralelinde elde ettiği geliri her yıl RTÜK’e bildirmesi şartı aranacak.

Programlara müdahale edilebilecek

Netflix gibi isteğe bağlı yayınlar için program kataloglarını RTÜK’e bildirmek zorunda olacak. Üst kurulca 6112 sayılı Kanun kapsamında uygun bulunmayan içerikler program kataloğundan çıkarılacak.

Netflix RTÜK denetimi

Netflix RTÜK denetimi: Sigara dumanı çiçek, şarap üzüm suyu mu olacak!?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan medya ombudsmanı ve RTÜK üyesi Faruk Bildirici, hükümlerin yanlış olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

Bu yönetmeliğin en büyük sakıncalarından biri isteğe bağlı yayın platformlarına da RTÜK yasasının 8. maddesindeki, yayın ilkelerine uyma yükümlülüğü getirmiş olması. Oysa özel sözleşmelerle yapılan yayınlar ile kamuya açık yayınlar aynı kapsamda aynı ilkeler ile değerlendirilemez. Birinde izleyici yayına maruz kalıyor, diğerinde izleyici o yayını isterse alıyor.

Ayrıca bu yayınlara da koruyucu sembol sistemi uygulanması zorunluluğu getiriliyor. Yani akıllı işaretlerin bu yayınlarda da göreceğiz. Artık orada da sigara dumanı çiçeklenecek, şarap yerine fermente üzüm suyu denilmek zorunda kalınacak.

Netflix RTÜK denetimi: İlk açıklama

İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.


Tek soruluk anket

Televizyonda gördüğünüz bulanıklaştırma ve sansür uygulamaları, Netflix ve diğer dijital yayınlar için de uygulanırsa; bu platformları kullanmaya devam eder misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görkem Barındık tarafından oluşturuldu

Hayatın sadece biyografik bilgilerin çoğalması için yaşanan anlardan ve kariyer için oluşturulan özgeçmişlerden ibaret olmadığına inanır. Araştırır. Okur. İzler. Dinler. Gezer. Bıkar. Ağlar. Güler. Yazmayı sever, hayat hakkında kritik yapmayı da… Yemek yer, sevdikleri ile paylaşır. Özellikle de hayvanlar ile… Her zaman bir şeylerin arayışındadır, ama neyin arayışında olduğunu kendisi de bilmez. Aykırıdır. Öyle biridir işte…

Forrest Gump ve Jenny Curran

Cengiz Sezici: Selvi Boylum Al Yazmalım’la merhaba demişti, Söz ile veda etti