Dram- psikolojik türde olan Her Çocuk Özeldir isimli filmin orijinal adı Taare Zameen Par. Film birçok yönetmene sahip. Bunlardan biri de filmin oyuncuları arasında olan Hintli oyuncu Aamir Khan. Ayrıca usta oyuncu Khan, bu filmin yapımcılığını da üstlenmiştir.
Aamir Khan bu film ile En İyi Yönetmen Ödülü’nü alırken, başroldeki kocaman dişli, sevimli ufaklık Darsheel Safary ise eleştirmenlerden En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü almıştır.
Düşük bir bütçeyle çekilmesine rağmen film, rövaşta olan bir Hollywood filmi ile karşılaştırıldığında nitelik ve nicelik bakımından üst sıralara yerleşmektedir.
Her Çocuk Özeldir (Taare Zameen Par)
Filmde, verilen eğitimin her çocukta aynı verimi yaratamaması ve bu durumun öğeleri işlemiştir. Filmde, dikleksi hastalığına sahip olan bir çocuğun uzun süre anlaşılmadan aynı eğitim sistemine maruz kalarak geçirdiği evreye değinilmiştir.
Senaryosu ve olay örgüsü muazzam bir titizlikle ele alınmış olan film, duyguyu izleyiciye aktarma konsunda epey bir ustalık sergilemiştir.
Her Çocuk Özeldir: Dans eden bireyler
Dışlanmış bir çocukluk yaşamakta olan başrol oyuncusu Ishaan (Darsheel Safary), okumayı ve yazmayı bir türlü öğrenememektedir. Dikleksi hastalığı yüzünden okuduğu ve gördüğü çoğu şey ona göre durmadan dans eden bireylerdir. Hastalığını bilmeyen ve öğrenmek için pek çaba sareftmeyen ailesi de, etrafındaki kişiler de Ishaan’ın üstüne gitmekte ve hor görmektedir. Anlamak için uğraşılmayan, ama yadırgamak için her yola başvuran kişilerle bütünleşen karakterler, oyunculara net bir şekilde iliştirilmiştir.
Hırçın ama hayat dolu bir çocuk: Ishaan
Ishaan, insanların kendisini anlamadıklarını düşünmekle kalmayarak bu olguya körkütük inanmıştır. Kendisini defalarca anlatmaya çalışması ve sonucunda yine anlaşılmaması onu iyice hırçınlaştırmıştır. Her ne kadar hırçınlaşsa da başlarda bu durum Ishaan’ın hayat dolu enerjisine dokunmamıştır.
Hastalığından dolayı tavır ve davranışlarını yadırgayan insanlara maruz kalan Ishaan’ın hırçın tavırları, kendisini anlatamamanın dışa vurumu haline gelmektedir. Bu duruma gelme noktasının en büyük nedenlerinden biri ise okuldaki notlarının kötü olması yüzünden babasının Ishaan’a karşı sergilediği kötü davranışlardır.
Babasının ona karşı tutumu ve yaşadığı olaylar inatla hayata neşeli tutunmaya çalışan Ishaan’ı kötü bir psikolojiye sürüklemektedir.
Yaşanan olaylarda Ishaan’a çok fazla şans tanıdığını düşünen baba daha fazla dayanamayarak, Ishaan’ı yatılı okula göndermek istemektedir. Babasının bu kararı Ishaan’ı çok etkilemiş, yaşadığı bu durum onu hüzün içerisine koyarak birçok defa ağlamasına sebep olmuştur.
Ne kadar çok kendini göstermek istese de, babası buna fırsat vermemiş, annesinin ısrarlarına rağmen yatılı okula göndermeye kesin karar vermiştir. Ishaan ise babasının bu kararından sonra yaşadığı psikolojik travmayı şu sözleriyle izleyiciye aktarmıştır:
Gördüğüm şey, hissettiğim şey ve görmediklerimiz de hissetmediklerimizdir… Ama bazen gördüklerimiz, aslında öyle değildir ve asıl görmediklerimiz öyledir.
Yatılı okul ile başlayan sessizlik
Ishaan yatılı okula yerleştirilince iyice içine kapanmış ve bulunduğu yerden kendini soyutlayarak yok olmuş hissiyle yaşamaktadır.
Ishaan’dan sonra okula yeni bir resim öğretmeni gelmiştir: ‘Ram Shankar Nikumbh’
Birkaç kere derslerine giren öğretmen Ram Shankar (Aamir Khan), Ishaan’ın durumunu, kimsenin anlamayacağı ve dokunamayacağı yerden anlamaya başlamıştır. Ishaan’ın durumu Ram Shankar’a tandık gelmiştir. Çünkü o da zamanında bu hastalık ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. İşte o zamandan sonra Ram Shankar, Ishaan için çabalamaya başlayacaktır.
Bir dersinde verdiği örneklerle Ishaan’ın kalbine bir dans gibi giren Ram Shankar, Ishaan’a yalnız olmadığını hissettirmiştir:
Pablo Picasso ünlü kübist ressam. 7 rakamını hiç anlayamamış. Amcamın burnunun tersi dermiş.
Walt Disney. Harflerle arası bozukmuş, içini karikatürlere dökmüş.
Ünlü Şarkıcı Neil Diamond. Utangaçlığını şarkılarla bastırmış.
Agatha Christie, ünlü polisiye roman yazarı. Çocukken okuyup yazamadığını düşünebiliyor musunuz?
İşte bu sorunun cevabında Ishaan kendini bulmuştur. Çünkü sınıfta belki de bunu düşünen tek kişi Ishaan’dı.
Bu durumu Ishaan’ın ailesiyle paylaşmaya giden Ram Shankar, katı düşünce sahibi bir baba ve çocuğunun durumunu sadece ağlayarak yaşayan bir anne ile karşılaşmaktadır. Anlamamakta ısrar ettikleri bu durum ise artık Ishaan’ın ailesi için bir vicdan meselesine dönüşmüştür.
Pes etmeyen Ram Shankar, Ishaan’ın ailesine ziyaretlerini devam ettirmiştir. Yaptığı ziyaretler sonucunda tesadüfen Ishaan’ın çizdiği resimleri görmüş ve çok etkilenmiştir.
Ishaan’ın zamanında kendini ifade etme biçimi olarak gördüğü resimleri, yatılı okula geldiği günden beridir terketmiştir.
Hayata karşı yarışmayı sağlayan ‘resim yarışması’
Ram Shankar, Ishaan içn pes etmemeyi seçmektedir. Bu yüzden Ishaan’a ayrı bir titizlikle ve özveriyle yaklaşmakta ve ona kaybettiği birçok özelliğini tekrar kazandırmaya başlamıştır.
Ram Shankar sadece Ishhan’a da değil, okulun didaktik tavırları ve tekdüzeliğine inat öğrencilerini belli bir kalıba sokmamayı amaç edinmiştir.
Hayal dünyası, bir bireyi geliştiren en etkili etkendir. Ram Shankar, bu durumu kendine illke edinmiş bir eğitmendir. Ishaan’a da bu gözle baktığı için özgür hayal gücünü resmetmesini büyük bir özgüvenle istemişir. Okulda bir resim yarışması düzenlenmiş ve bütün öğrencilerin hayal dünyalarını resmetmesini istemiştir.
Ishaan’ın yerine gelen özgüveni, çizdiği resimle kendini göstermiştir. Yarışmada Ishaan’ın dans eden dünyasından çıkan resim birinci seçilmiştir.
“Bana gereken, tüm ihtiyacım olan özgür olmak…”
Ishaan artık hayatını yaşamaya geri dönmüştür. Onu o yapan tüm hayal dünyası ve yaşam dünyası onu tekrar özgür bir birey yapmıştır. Ishaan’ın dünyasını, öğretmenlik vasıflarını tüm gücüyle kullanan Ram Shankar tekrar yaratmıştır.
Özgür olmak kavramı, her duruma ve her koşula çekebilinen bir söz cambazıdır. Ama kişisel özgürlük tam anlamıyla yaşamak için vazgeçilmez bir unsurdur. Ram Shankar, Ishaan’a bu ediniyi kazandırmıştır. Ona unutamayacağı bir kişi bırakmış ve yaşayacağı dünyaya özveriyle bakmasını sağlamıştır.
Bu film, olan ve olacak tüm eğitmenler için hem eğitici hem bilgilendirici bir film olma yolunda kuşkusuz ki ilk numaranın sahibidir.
Sadece öğretmen oldum demekle olunayacağını, insanların tüm hayatında hatırlayacağı etkili bir isim olabileceğimizi unutmamalıyız.
Ram Shankar sadece küçük bir inadıyla bir çocuğun kararan dünyasını aydınlattı.
Geleceğe bir adım, geçmişe de bir çeltik attı!